Familie de arlechini
1970
Tehnică mixtă, 33 × 24,5 cm
Derivată direct din portretistica deja amintită, dar ridicată la cotele înalte ale unei meditații anume asupra condiției umane este marea suita a „Arlechinilor”. Subiect plastic cu o carieră strălucită în pictura modernă, chiar dacă nu am aminti decît interesul pe care i l-a acordat Picasso, Arlechinul îi prilejuiește lui Baba confruntarea cu două mari probleme care se intersectează permanent în opera lui: una plastică propriu-zisă și una de natură morală.
Ca pretext plastic, el oferă o plajă inepuizabilă de abordări cromatice, de variante compoziționale, de combinație a staticului, a paginației aproape hieratice, cu dinamismul cel mai îndrăcit al manipularii tonurilor și al pensulației.
Din punct de vedere moral, ca subiect de meditație cu alte cuvinte, el reprezintă modelul absolut al ambiguității existenței, al coabitării ludicului cu dramaticul și a bucuriei de-o clipă cu tristețea iremediabilă. Totodată, acest motiv îi înlesnește și îi motivează pictorului saltul de la fizionomia individualizată la efigie, de la chip la mască, de la particular la tipologie.